Nyheter från Kalix Tele24

Ny HR-chef på Kalix Tele24 vill rekrytera fler män

2018-10-25 07:58

- Kalix Tele24 har tagit flera spännande kundtjänstuppdrag för e-handelsaktörer under det senaste året och vår rutinerade personal ska såklart ligga i framkant. Därför kommer jag att prioritera förändringen i de krav som ställs på våra medarbetare.

Birgitta Lundström är specialiserad inom jämställdhetsfrågor och har tidigare jobbat mycket med kompetensutveckling för kvinnor. Trots att det finns uppenbart stora skillnader så kan hon som ny på Kalix Tele24 också se stora likheter med sin tidigare arbetsplats, försvarsmyndigheten FMV.

- FMV strävar efter att rekrytera fler kvinnor och Kalix Tele24 vill ha fler män. I grunden är det ju samma sak och därför tror jag att mitt arbete för en jämnare könsfördelning på FMV är en värdefull erfarenhet här på mitt nya jobb.

35 procent av medarbetarna är män

Det har redan hänt mycket. Kalix Tele24 har en betydligt bättre könsfördelning än för bara fem år sedan. Då var bara 25 procent av medarbetarna på Kalix Tele24 män (och när företaget grundades 1992 var andelen män ännu mindre). Idag utgör männen 35 procent.

- Inom vissa yrken verkar det stå stå stilla, som förskollärare eller sjuksköterska. Men i vår bransch - med telefonister och kundtjänstagenter - har andelen män ökat stadigt. Åtminstone här på Kalix Tele24.

Birgitta Lundström tycker det är spännande att ta över kompetensutvecklingen på Kalix Tele24 och hon tror att företagets förflyttning mot fler kundtjänstuppdrag inte bara innebär en investering i personalen utan också gör det lite lättare att locka fler män. Det är något som kan bidra till att förändra bilden av den typ av servicejobb som Kalix Tele24 erbjuder, tror hon:

- Många kvinnor undviker att söka sig till yrken de uppfattar som mansdominerade och många män tänker på samma sätt om kvinnoyrken. Då spelar det ingen roll om de har rätt eller fel för det är ändå den här fördomen som påverkar deras yrkesval. Det tycker jag är tråkigt.